Sunday, August 30, 2015

#bfftips ; Facing problems

Assalamualaikum!

So today since I hv a very short free time , I decided to write ! Wohoo! Dah lama tak update , sibuk dgn preparation PT3!

I am sure everyone have their own bff so called best friend forever , right? So do i. Bff ni kira mcm kwn sehidup semati ,yg kenal kau , yg plg faham diri kau , yg tau semua rahsia kau and all that kind of things.

Sampai satu tahap tu , kita rasa mcam bff kita ni je betul , family terkebelakang (aku takpernah lagi okay hahah) But sometimes , mcm mana rapat , mcm mana takut nak hilang kwn pun , jgn pernah belakangkan family okay!! Ini baru mukaddimah.Now lets get started!

How rapat pun kita dgn bff kite , mesti pernah bergaduh. Kan? So I am going to share some tips (based on my experience)  to be a very best best friend forever!!

FACING PROBLEMS--

To be a good friend , when your friend is facing some problems , looking so stress , ask them whats happen. Korek sampai kau tahu apa masalah dorg except kalau dorg mmg taknak bagitahu , takyah tahu lah. Sometimes dorg nak nangis dulu , nak relax dulu baru dorg boleh cerita kat kita.So DONT PUSH THEM!

Lepas dorg dah nangis semua tu , let them start . Biar dorg cerita everything . Jangan pernah potong ayat dorg. Kau kena faham betul-betul apa yang dorg nak smpaikan. LET THEM FINISH THEIR WORDS, okay?

When its comes to opinions , dia kasi opinion dia , and kau rasa mcm takboleh guna je opinion die tu , jgn bagithu die sampailah kalau die mintak opinions kau. DONT BE TOO DIRECT! Nanti dia kecik hati lagi susah.

Jangan malas layan kawan. Klau kau malas sgt lyn , jgn ada kawan at the first place , okay! Kalau dia yg crik kau utk luahkan semuanya , syukur la sebab die percaya kan kau. Jgn pernah ckp "sukati kau lah" "Entahlah wey" "Hmmm okay je" ! LIKE SERIOUSLY jangan! Its like you leave your friend hanging.Lgi2 kalau kawan kau mintak opinions kau , kau just reply acuh tak acuh, mmg tak faham kawan langsung! DONT BE TOO SELFISH!

--
So , to be a good friend , try to be a good listener , a good adviser when they need it. Dont be so selfish , jangan disebabkan kita , kawan kita terkapai-kapai dan chose a wrong path.


Jaga your friendship!Goodluck !

p/s: this ' #bfftips ' will be use whenever I have another tips to share . Okay ? Keep waiting!
Goodluck to everyone in your life (especially UPSR candidates , PT3 candidates and SPM candidates) !! Doakan kami PT3 candidates 2015 meraih kecemerlangan !!

psss : Sekolah nak buat study trip to Langkawi and Pdg Besar after Pt3.Still confuse to ikut or not to ikut. The places are so boring but the experience tu yg kite nak sbnrnya. But still the fee is so mahal.Confuse nak ikut ke tidak niiii ?!

X,
Adlina S. 

Tuesday, June 2, 2015

asrama for the first time

Assalamulaikum!

Last friday (29/5) sekolah ade buat perkampungan ilmu 1.0 which including form3,4 and 5. Duduk asrama,makan kat DM and so on yg bdak asrama buat lah kan (?) .
Me as a very first timer duduk asrama mmg curious on how dorg tidur, makan,basuh baju and so on. Kitorg time form one amik wudhu and solat kat asrama before balik . just level bwh je lah yg kitorg alert, xpernah naik level2 yg kat atas tu. So , aku paling curious paling taku paling susah hati hahaha.

So hari jumaat tu aku and Ain dtg , bawak luggage 1, baldi, gayung , dgn backpack , hanger bwk baju sekolah n tdung sekolah (dalam masa 4 hari tu , kitorg diwajibkan pakai baju sekolah sahaja dari pukul 8pg-5ptg)Quite frustrating sebab 2 weeks before , kitorg dah pecah kepala nak carik baju yg ttup aurat ,yang cantik2 , last2 pkai baju sekolah hahaha.


For short, aku akan cerita pengalaman duduk asrama macam mana for those yg taktau nak dduk asrama or not instead of cerita jadual kitorg time kem tu hahaha. So, lets get start it!


Aku start with makan. For those yg cerewet pasal makan , kite same. Aku malas nak cerita ape yang aku cerewet sgt , sbb malas nak org persoalkan bende tu. Just keep it short , aku cerewet pasal kebersihan makanan and persekitaran die. Utk 4 hari kat situ , aku just makan tgh hari  dua kali , hari ahad and hari isnin nak balik tu. DM (dewan makan) asrama boleh tahan kotor tpi dapat gred A . dehel. Dengan kucing panjat atas meja , lantai melekit, dkt dgn timbunan sampah. So , aku ikat perut je , makan makanan yg aku prepared siap-siap dri rumah. Kalau korg kena duduk asrama selama-lamanya, makan jelah , kalau terlalu cerewet mcm aku , better jgn masuk asrama. Sebab tu aku xmasuk asrama hahaha.

Untuk dorm , aku dapat level 1 (bkn ground ye) dekat dgn tandas and bilik mandi. Dorm kat asrama ni dorg provided dgn katil doubledecker , locker sorg satu, tpi aku dduk situ 4 hari je , takpayah nak berlocker sgt lah kan hahah. Mandi pun sng jer , bilik mandi tu ade pintu . Kwn2 aku yg dduk blok lain , bilik dorg xde pintu , malu lah kan hahaha. Yg pasti kau mandi ramai-ramai ke , sorg2 ke , jgn lupa pakai kain batik!Kang takpasal-pasal . Asrama ni pun sediakan kolah. 1form 1 kolah. Form3,4,5 je lah yg ade kolah, form1,2 guna bilik mandi. Time form1,2 xde, xdelah sesak mane pun bilik mandi tu.Mandi kat tandas pun boleh, Bawak baldi and gayung dah okay.

Kem ni cukup strict.Budak asrama kata dorg pun kalut hahaha. Sebab selalunya dorg delah kabut mcm ni. dalam masa 30 minit kitorg kena mandi ,siap dan makan.Pressure dri fasi2 pun buat kitorg kabut giler. Even mcm tu pun ,kitorg ade masa utk riadhah. Boleh lah warm up, lompat bintang tu je hahaha. Riadhah pagi and riadhah petang.

Kwn dorm aku (budak asrama dan classmate aku) tnya , "Best tak dduk asrama?" Jawapannya senang . TAKBEST! hahaha. Dorg cakap , disebabkan skrg ni kem , tu yg strict skit, kalau hari2 sabtu ahad biase, dorg bangun pkul 6:00/6:15 solat dan siap gi sekolah.So,takyah lah takut sgt nak dduk asrama ni.Best tu best jugak, boleh je hidup tanpa gadget , tapi satu je aku takboleh , MAKANAN. Hahaha.


Sayonara,
ASMS

Friday, July 11, 2014

a risky report card day

Assalamualaikum!
Just fot the right time to share all my stories in these 2 weeks . I have been busy , and cannot keep updating everyweek (wish i could) but busy with homeworks , ramadhan , school , terawihs and all. This story should be written on 4th July , which was my school report card day ! 

The story starts...

I was so afraid bout my number in class . Coz i got a subject failed ! Nailed it ! FAILED! Its was Tafsir Hadith paper , i just got 34 marks over 100 .  So afraid , what number will i get , is it top 20 n above? Argh !

On Wed (2nd July) , Syafiqah called me , "Adlina , dpt nombor brp?" "Mane tahu , cikgu xbagitahu lagikan?" "tgok SAPS , nnti dah tgok , kau gitahu eh? Hehhe" but , i was in the kitchen , cooking mashed potato for buka puase . Hahah . Another 30 mins , "kau tahu yg syafiqah xsuke menunggukan? Hahah" "hahah" "kau dpt brp?" "Aku belum tgok lagi .. Tgah masak ni ," "oh , rajinnye , hahha ..okay , nnti gitau eh?" Mcm wives yg masih belajar suruh tgok pointer , dan sambil masak untuk suami . Eeuuww . :P

Lepas solat maghrib terus bukak . Biar betoi? Mcm banyak kali jugaklah , tgok. Biar betol ni number aku? Top10 ? Hahaha .. Tapi sipi sungguh top10 ni sbb dpt number 10 . Kiki
Then call la syafiqah ,die ckp yg die dpt number 7 , alya 5 . Pandai sungguh !

Then , Jumaat coming ! 
Piqa , Ain xdtg . Just got me n Alya. And severel budak asrama. Haha . Selfie ddlm kelas ofc!



Belanja skit!
Nampak x UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA ? Haha . No assobiyah between us okay (yeah , sbb kebykn budak asrama no good kat budak luar, hidung tinggi. Hehe)

Tgah syok2 selfie , tiba2 abg pengawas form4 masuk kelas ( report card tahun ni kat dewan , students semua dduk dlm kelas , tunggu runner pangiil nama suruh turun) , "Adlina Saafi" terus sorok phone . Terkejut! Dah la pengawas , tetiba kena rampas ke? Disbbkan terkejut , smpi terlupa bawak balik alquran!Hahah

Tahu semua itu gambar gedik belaka. :p


Xx,
Sayonara,
Asms💃

so jahat in ramadhan

Assalamualaikum!

Theres something wrong have been to me . And its was seariously made me phobia ('bout 2-3 days . Lol) 

Some bad boys come over to my house , and saw me inside the house , and said "assalamualaikooom!" "Bukak laaa" and knocked the window severel times , and and and , pop the fireworks infront my house , at the car porch ! And it makes me really angry+scared+annoyed . But then, i ignored them ,then dorg dah bla . FUH!

But BUT !
On the 7th July , i didnt go for terawih coz i need to complete my math homework , with all the geomatrical sets . ALONE HOME! All of sudden , i heard "Assalamualaikoooom!" "Bukak laaa" over it again n again . First salam , my heart beat beats in about 50% , and i was like, "Ya Allah selamatkanlah aku dri bdak2 jht ni (crying inside)" they saw me from the sliding door , . And on tht time, i was in my study room with opened door , i quickly closed it.  Guess what they did? They knocked the window mcm jais ketuk pintu kena tgkp khalwat tu . Lol . Gila kuat kan? Lamaaaa . My heart beat beats so fast ! Boleh rase mcm badan sekali berdegup. Mengeletaarr . I xlayan , dorg senyap . Then , i kluar bilik, nak amik phone , dgr balik "bukak laa" tpi dah hilang , maybe sbb nmpk i amik phone nak call . 10 mins after mama (my makcik) n kakngah (my elder cousin) dtg , tgok bad boys dah lari . Argh

Yesterday , 10th July , (diorg mmg dtg hari2 kut) i didnt go for terawih , and stay kat rumah nenek (sebelah rumah jeww) coz kak ika (another elder cousin) xgi , so i stayed with her. Nmpk bad boys landing on viva n wira . Like seriously kan? Landing kut ! Aku pun xpernah landing atas kereta ! And guess why they loved to be at my house? Bcs of the Wifi! Mmg ade password , buat faham lah , lelaki , mesti pandai hack2 ni . Padan aku balik terawih , nak main internet kat ipad , lembab semacam kena off wifi dulu (well, ipad is more sensitip to wifi) semua busy ngn henfon masing2 smbil isap rokok . Bodoh ape? Then, Kak ika , gi rumah ,cakap "dik , jgn dduk atas kereta !" Terus semua muka mcm "eh mak kau !" "Alamak !" "Kantoii!" Kinda like tht . Dri tgh sdp landing , terus terloncat nmpk kak ika , yg tgah ketuk tingkap terus terbeliak bijik mata (i closed my bedroom's door , kinda like ade org dlm tu , then mmg terkena lah! Lol) 


I got a phobia , terdgr org ketuk la , dgr budk ketawa , suara dorg. Sungguh ilusi! Smpi kat kelas , ade abg ketuk pintu , mcm nak gegar dunia , i got my knees shaking, "badrina , adlina rase kaki adlina  menggeletar lah!" "Aah lah adlina ," "eh , nmpk ke kaki adlina?" "Pipi adlina mengeletar jugak," 

See, betapa phobianye .


Xoxo,
ASMS 

Sunday, June 29, 2014

1st Ramadhan - 29th June 2014

Assalamualaikum!

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak semua! Moga bulan ini menjadi asbab hidayah kita !

My first ramadhan went well . Absolutely , well ! Hehe
My first sahur for this year was nasi+telur mata+kicap , nestum+susu ,2kurmas , air kosong. Unfortunately , i got stomachache after tht . Gile2 punye . Skit2 nak cherry . But , tht what we call life , kan. Hahah

After got my sahur , i went back to bedroom , solat subuh then tidor smpi 10:30 . I dont get it coz abah tak marah pun kitorg bangun lambat . Maybe , malam tadi masjid buat 23 rakaat (including witir) so abah faham kut . Kaki iols rase nak tercabut , but , kata nak buat byk pahal ramadhan ni , xyah la merungut kan?? Hehe
*sabtu tu , jam menunjukkan 8:40 a.m , abah dah marah kitorg sbb bangun lmbt . You got it? Haha*

My first ramadhan , i dont get tired so much , but , i do got the keroncong sound from the stomach . Hahah .. I went to My One Shop sbb nak carik wrapper for hadiahs and hadiahs for Fatihah n Amizah , the birthday girls of the week . Hehe . I thought i will be so lapar and penat , but no . Dalam kereta , its abou 11 a.m somthing , perut dah lapar , dlm hati cakap , "tak lapar" ulang2 . But i remembered my previous post , ayat last was "lapar" and i will got tht lapar . I changed it to a positive word, "kenyang" byk kali mcm zikir dah . Hahah . And , the 'sakit perut lapar' ,disappeared ! Yeay!
And , surprisingly , i got a power yg ntah dari mana , xlapar langsung , but yea , haus tu ade la skit . Hihi

I should throwback my 2013's ramadhan , mmg xlapar . Went to KLCC , masuk parkson , tunggu kakngah dgn SKII die , masuk gucci ke chanel ntah , tunggu abg usop nak beli bag die , beli macaroons lagi yg kat sebelah maybank n watson tu , masuk jelly bunny , masuk uniqlo , masuk h&m eh? Ntah. Haha .. Dgn lalu food court , org berduyun makan , jumpa anzalna ke neelofa dgn boifren botak die . Hehe .. Balik tu singgah wondermilk , beli cakes .

Mcm mana kitorg xlapar pun xtahu pdhl mknn sedap2 ni . Hehe

Today , penat kut . Ade jugak rase lapar. So , i decided nak tidur pukul 3 - 5:30 tdi , sbb nak hilangkan rase lapar . Huhu .. Jgn ikut . Makruh wee! Hehe



Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak ! Ramadhan Kareem antum antunna ! Buat banyak2 pahala bulan ni ! ❤️

Bulan ni jgn ponteng terawih , apatah lagi puasa . Heee 🌸


My 2nd terawih was horrible coz , i wore jubah and tersilap bawak , an armsock and a stoking . Sbb dua2 warne kulit , so i thot i brought stoking tpi armsock . Terpaksa pkai tpi cover jugak lah hehe 

Ilal liqa' ma'a salamah ,
Xx