Tuesday, June 2, 2015

asrama for the first time

Assalamulaikum!

Last friday (29/5) sekolah ade buat perkampungan ilmu 1.0 which including form3,4 and 5. Duduk asrama,makan kat DM and so on yg bdak asrama buat lah kan (?) .
Me as a very first timer duduk asrama mmg curious on how dorg tidur, makan,basuh baju and so on. Kitorg time form one amik wudhu and solat kat asrama before balik . just level bwh je lah yg kitorg alert, xpernah naik level2 yg kat atas tu. So , aku paling curious paling taku paling susah hati hahaha.

So hari jumaat tu aku and Ain dtg , bawak luggage 1, baldi, gayung , dgn backpack , hanger bwk baju sekolah n tdung sekolah (dalam masa 4 hari tu , kitorg diwajibkan pakai baju sekolah sahaja dari pukul 8pg-5ptg)Quite frustrating sebab 2 weeks before , kitorg dah pecah kepala nak carik baju yg ttup aurat ,yang cantik2 , last2 pkai baju sekolah hahaha.


For short, aku akan cerita pengalaman duduk asrama macam mana for those yg taktau nak dduk asrama or not instead of cerita jadual kitorg time kem tu hahaha. So, lets get start it!


Aku start with makan. For those yg cerewet pasal makan , kite same. Aku malas nak cerita ape yang aku cerewet sgt , sbb malas nak org persoalkan bende tu. Just keep it short , aku cerewet pasal kebersihan makanan and persekitaran die. Utk 4 hari kat situ , aku just makan tgh hari  dua kali , hari ahad and hari isnin nak balik tu. DM (dewan makan) asrama boleh tahan kotor tpi dapat gred A . dehel. Dengan kucing panjat atas meja , lantai melekit, dkt dgn timbunan sampah. So , aku ikat perut je , makan makanan yg aku prepared siap-siap dri rumah. Kalau korg kena duduk asrama selama-lamanya, makan jelah , kalau terlalu cerewet mcm aku , better jgn masuk asrama. Sebab tu aku xmasuk asrama hahaha.

Untuk dorm , aku dapat level 1 (bkn ground ye) dekat dgn tandas and bilik mandi. Dorm kat asrama ni dorg provided dgn katil doubledecker , locker sorg satu, tpi aku dduk situ 4 hari je , takpayah nak berlocker sgt lah kan hahah. Mandi pun sng jer , bilik mandi tu ade pintu . Kwn2 aku yg dduk blok lain , bilik dorg xde pintu , malu lah kan hahaha. Yg pasti kau mandi ramai-ramai ke , sorg2 ke , jgn lupa pakai kain batik!Kang takpasal-pasal . Asrama ni pun sediakan kolah. 1form 1 kolah. Form3,4,5 je lah yg ade kolah, form1,2 guna bilik mandi. Time form1,2 xde, xdelah sesak mane pun bilik mandi tu.Mandi kat tandas pun boleh, Bawak baldi and gayung dah okay.

Kem ni cukup strict.Budak asrama kata dorg pun kalut hahaha. Sebab selalunya dorg delah kabut mcm ni. dalam masa 30 minit kitorg kena mandi ,siap dan makan.Pressure dri fasi2 pun buat kitorg kabut giler. Even mcm tu pun ,kitorg ade masa utk riadhah. Boleh lah warm up, lompat bintang tu je hahaha. Riadhah pagi and riadhah petang.

Kwn dorm aku (budak asrama dan classmate aku) tnya , "Best tak dduk asrama?" Jawapannya senang . TAKBEST! hahaha. Dorg cakap , disebabkan skrg ni kem , tu yg strict skit, kalau hari2 sabtu ahad biase, dorg bangun pkul 6:00/6:15 solat dan siap gi sekolah.So,takyah lah takut sgt nak dduk asrama ni.Best tu best jugak, boleh je hidup tanpa gadget , tapi satu je aku takboleh , MAKANAN. Hahaha.


Sayonara,
ASMS