Sunday, August 30, 2015

#bfftips ; Facing problems

Assalamualaikum!

So today since I hv a very short free time , I decided to write ! Wohoo! Dah lama tak update , sibuk dgn preparation PT3!

I am sure everyone have their own bff so called best friend forever , right? So do i. Bff ni kira mcm kwn sehidup semati ,yg kenal kau , yg plg faham diri kau , yg tau semua rahsia kau and all that kind of things.

Sampai satu tahap tu , kita rasa mcam bff kita ni je betul , family terkebelakang (aku takpernah lagi okay hahah) But sometimes , mcm mana rapat , mcm mana takut nak hilang kwn pun , jgn pernah belakangkan family okay!! Ini baru mukaddimah.Now lets get started!

How rapat pun kita dgn bff kite , mesti pernah bergaduh. Kan? So I am going to share some tips (based on my experience)  to be a very best best friend forever!!

FACING PROBLEMS--

To be a good friend , when your friend is facing some problems , looking so stress , ask them whats happen. Korek sampai kau tahu apa masalah dorg except kalau dorg mmg taknak bagitahu , takyah tahu lah. Sometimes dorg nak nangis dulu , nak relax dulu baru dorg boleh cerita kat kita.So DONT PUSH THEM!

Lepas dorg dah nangis semua tu , let them start . Biar dorg cerita everything . Jangan pernah potong ayat dorg. Kau kena faham betul-betul apa yang dorg nak smpaikan. LET THEM FINISH THEIR WORDS, okay?

When its comes to opinions , dia kasi opinion dia , and kau rasa mcm takboleh guna je opinion die tu , jgn bagithu die sampailah kalau die mintak opinions kau. DONT BE TOO DIRECT! Nanti dia kecik hati lagi susah.

Jangan malas layan kawan. Klau kau malas sgt lyn , jgn ada kawan at the first place , okay! Kalau dia yg crik kau utk luahkan semuanya , syukur la sebab die percaya kan kau. Jgn pernah ckp "sukati kau lah" "Entahlah wey" "Hmmm okay je" ! LIKE SERIOUSLY jangan! Its like you leave your friend hanging.Lgi2 kalau kawan kau mintak opinions kau , kau just reply acuh tak acuh, mmg tak faham kawan langsung! DONT BE TOO SELFISH!

--
So , to be a good friend , try to be a good listener , a good adviser when they need it. Dont be so selfish , jangan disebabkan kita , kawan kita terkapai-kapai dan chose a wrong path.


Jaga your friendship!Goodluck !

p/s: this ' #bfftips ' will be use whenever I have another tips to share . Okay ? Keep waiting!
Goodluck to everyone in your life (especially UPSR candidates , PT3 candidates and SPM candidates) !! Doakan kami PT3 candidates 2015 meraih kecemerlangan !!

psss : Sekolah nak buat study trip to Langkawi and Pdg Besar after Pt3.Still confuse to ikut or not to ikut. The places are so boring but the experience tu yg kite nak sbnrnya. But still the fee is so mahal.Confuse nak ikut ke tidak niiii ?!

X,
Adlina S.